2011. június 12., vasárnap

Boncasztalon a - Másnaposok 2 - / The Hangover Part II /

Már nagyon vártam a folytatást, mert az első rész is egy remek ájulás volt. Bár a cím régen nem tükrözi magát a filmet, hacsak az egyéb izomlazítók és kábító szerek is okozhatnak másnaposságot...? De nem akadunk fent ilyen kis dolgokon, mert valljuk be: a második rész is tovább zsibbasztja józan ítélőképességeinket. Némi változás, hogy nem csak Amerikában lehet úgy kiütni magunkat, hogy a másnap semmire se emlékezzünk a múlt estéről. Ezúttal irány Thaiföld minden szépségével és csodájával.
Sokat nem kellett töprengnem a film előtt, csak abban bizakodtam, hogy nagyjából ugyanaz lesz a séma, mint az első részben. Ez be is jött. Utána már csak azon izgultam, hogy legyenek benne újítások meg egy kis ez meg az. Az fel sem merülhet bennünk, hogy egy gyors folytatásról van szó, amit a kezdeti sikerek kapcsán azonnal a piacra dobtak. Szépen levezetett és kiforrott agymenés elejétől a végéig. De miről is van szó...Ugyebár a farkasfalka újra összeáll Stu Price (Ed Helms) közelgő esküvője alkalmából. A fogorvos, akit leendő apósa semmibe néz és ennek hangot is ad az esküvő előtti nagyszabású fogadáson. Pedig Stu még rendes legénybúcsút sem akar tartani, hiszen nagyon komolyan veszi ezt az egész ceremóniát és még csak jelét sem szeretné mutatni komolytalan énjének. Az élet kegyetlen, nincs mit tenni. Nem marad más hátra, mint egy kis vízparti tábortűzke és pár üveg, bontatlan, eredeti, amerikai sör, na meg 2 zacskó pillecukor. Aztán jön a másnap és a másnaposság...egy idegen helyen ébrednek és újra szembesülniük kell azzal a ténnyel, hogy az elmúlt éjjel ismét feledésbe merült. Jönnek a jól bevált mellékszereplők Mr. Chow (Ken Jeong), és a kis maki, aki a legprofibb összekötő a dílerek és vásárlók között. Phil (Bradley Cooper), Alan (Zach Galifianakis) és Stu kénytelen ismételten kikászálódni a nyakig érő trutyiból. Bár a mostani feladat azért is lesz picikével nehezebb, mert kiderül elhagyták Stu feleségének kisöccsét. A folytatás pedig ismeretes. Jönnek lassacskán az emlékképek és az egyre másra feltűnő arcok, akik valami folytán a farkasfalkával mulattak a feledésbe merült estén. A poénok csattanósak és olykor elég bizarrak, de egy felnőtt világban a viccek is felnőttesebbek. Nem szabad, hogy a film irányképet mutasson a fiatalság számára, de egy dolog biztos, egyszer mindenkinek át kell esnie a tűzkeresztségen. A film közepén kiderül, hogy ismét Alan volt a ludas, aki féltékenységből ki akarta iktatni a kis öcsköst, nehogy a falkához csatlakozzon. A pillecukorba kevert szer hatása azonban mindenkire kiterjed és a folyamat megállíthatatlanná válik. A megoldást nehezíti, hogy egészen Bangkokig keverednek főhőseink, onnan pedig kikeveredni, ráadásul megtalálni valakit, egyszerűen lehetetlen.
Egy perc unalom sincs a filmben, de izgalmak híján is maradunk...egy esetleges autós üldözéses akció fokozza az adrenalint, de láttunk már ettől szebbet is, jobbat is. Szerencsére Vin Diesel kimaradt, nem úgy Mike Tyson, akin sírva fakadtam a film végén. De ha egyszer Tyson-os tetkó figyel az arcunkon valahogy az ötletgazdát is be kell vonni a produkcióba. Röviden és tömören összegezve a látottakat nem vagyok csalódott, sőt valahol örülök is, hogy így sikerült a folytatás. Ha nem láttam volna az első részt, akkor sem maradtam volna le semmiről. Erre a filmre lehet azt mondani, hogy addig kell a vasat ütni, amíg meleg. Nem tudom, hogy egy esetleges harmadik rész tervbe van-e már véve, de egy bizonyos innen már csak lefelé vezet az út...egy másik mondással fejezném be soraimat: A csúcson kell abbahagyni!


Szubjektív értékelés: -9/10-
(színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 100 perc, 2011 (16) )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése