2011. május 15., vasárnap

Boncasztalon a - Féktelen Harag - / Drive Angry 3D /

Pokolian jól sikerült Nicolas Cage legújabb szereplése. Nem meglepő a dolog, bár gyanítható volt, hogy a sorozatos sikerek most sem hagynak alább. Szerettem volna 3D-ben is megnézni a filmet, de sajnos így utólag nem állt módomban. Ami szemet szúrt a képsorok közben, hogy nem kell félni Schwarzenegger kiöregedésétől, simán pótolható a Terminátor. Egyből két szereplővel is. Ugyanis A Féktelen Harag két főhőse, a már említett Cage és a tökéletes szerepet alakító könyvelő, William Fichtner is nyugodtan pályázhatna a pusztító megtestesítésére.
Nemcsak, hogy kiváló maga a film, de egyenesen élvezetes is végigülni. Mondom ezt, sokéves akcióelemzés után. Nem kellenek fennhéjázott érzelmek, vagy átláthatatlan filozófiai körmondatok, teljesen feleslegesek. Kell egy pörgős és érthető cselekménysor, valamint két remek főhős, akik teszik a dolgukat. Egyből a közepébe vágunk a film elején. Nem kellenek éves vissza, vagy előretekintések, csak bumm, nesze elkezdtük. Ezzel sincs baj, mert Milton (Nicolas Cage) jön, lát és cselekszik. Keresi egyetlen életben maradt unokáját, miután lányát egy szektacsoport kegyetlen módon megölni és a gyermek elrabolja, hogy teliholdnál feláldozva beteljesíthesse küldetését: a pokol földrehozatalát. Miltonnak erre mindössze 3 napja maradt. A történet ezen része, akár sablonosnak is mondható. Ez még nem igazolja a film érdekességét, az azonban vesz némi elégtételt, hogy Milton a pokolból szökik meg, mint egy börtönből, magával hozva azt a fegyvert, ami képes, a túlvilági lények megölésére. De főhősünk nem csak az idővel fut versenyt, hanem egy zsoldossal is, a könyvelővel (William Fichtner), akit maga a Sátán küld a szökött fegyencért. Milton két tűz köré kerül. A bajban pedig, ahogy az lenni szokott, valamilyen úton-módon segítői akadnak az elszánt hősnek. Egyik segítője, a gyönyörű ex-pincérnő, Piper (Amber Heard). Piper saját akaratán kívül kerül a középpontba, mikor barátja megcsalja és kettejük közötti konfliktus, egészen tettlegességig fajul. Ekkor lép közbe Milton és mivel kocsija nincs, a cél messze, kénytelen a lány kocsijával elérni a végső állomást. A bonyodalmi résznél nem keverednek az érzelmek Piperrel. Nem is tudom, mikor láttam utoljára olyan akciófilmet, ahol a főhős nem vágta gerincre bájos segítőjét. Végre megtört a Van Damme éra. Az is előnye a filmnek, hogy nem finomkodik az eszközökkel, ha valakit el kell tenni láb alól. Nyers és mocskos, kegyetlen és érezhető, repkednek a golyók, repednek a csontok. Végre belelátunk, hogy ha bizony valakit eltalál egy golyó, az meg is érzi, nem csak elrepül, mint a Robotzsaruban. Milton kaszabol mindenkit, ahogy anno a Terminátor is tette. Itt nincs eltunyulás meg megesett szív a földön vánszorgó szektásokon. Az, hogy a film hemzseg a poénoktól az nem túlzás, remek csattanók is nagyszámban előfordulnak. Jól összerakott és szerkesztett versenyfutás, ahol még a legszívtelenebb könyvelő is hoz némi jókedvet és együttérzést a vászonra. Természetesen Jonah King (Billy Burke) szektafőnök is megkapja a magáét (Ő ölte meg Milton lányát). A film végén, Milton végre beváltja korábban tett ígéretét és megissza a megérdemelt sörét. Odafigyeltek mindenre, nem akartak beleszaladni egy jó sztori-rossz film párosításba és ennek eredménye ez a kőkemény hentelés.
Teljesen elégedett vagyok a látottakkal és továbbra is sajnálom, hogy lemaradtam a 3D élményről. Végre egy olyan film, ami nem csak azért lett 3D-s, mert most az a módi, hanem mert látványos és humoros, olykor kőkemény és hatalmas csattanókat is felvonultat. A film megtekintését ajánlom a korhatárt betöltött nézőknek teljes mértékben. Ha kell egy kis izgalom, ha kell egy kis szórakozás, ha kell egy kis hentelés és fröcsögős kaszabolás, ha már unod a semmitmondó, unalmas lövöldözéseket, akkor kell egy kis Féktelen Harag…


Szubjektív értékelés: - 9/10 -
(színes, magyarul beszélő, amerikai akcióthriller, 104 perc, 2011 (18) )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése