2011. május 16., hétfő

Nézői szemmel - Rio ( Rio )

Azúr, a boldogság kék madara, aki bár repülni nem tud, de hamar beférkőzik a gyermeknézők szívébe. Bár a film elején Azúrt kiszakítják élőhelyéről a gonosz madárcsempészek, de egy szerencse folytán, az akkor még kislány, Lindához kerül. Az évek folyamán összebarátkoznak és napjainkban már elszakíthatatlan kötelék fonódik köztük.
Azúr a hím papagáj Minnesotában éli szürke, ám boldog hétköznapjait, amikor váratlanul egy idegen toppan be Linda könyvesboltjába. Miután megtudják, hogy a kék arapapagájt a kihalás fenyegeti, döntéshelyzetbe kerülnek. Tulio jövetele célja, hogy megmentse a kék arákat a kihalástól, ugyanis él Rioban egy nőstény kék arapapagáj. Minden szép és jó, de ehhez Brazíliába kell utazniuk, hogy természetes élőhelyükön történjen meg a párzás. Rio de Janeiro szép, főleg karneváli hangulatban. Amolyan turisztikai magazinnak is felfoghatjuk a látottakat. Gyönyörűen kidolgozott animációs környezet, lebilincselő tájak, szerethető mellékszereplők és mindenre elszánt madárcsempészek töltik ki ezt a másfél órát. Hőseink belevágnak az ismeretlen környezetbe, amiben természetesen visszatükröződik Brazília szegény sorsú gyermekei is, akik némi pénzért ellopnak bármit, ami mozdítható. Mivel a kék arapapagáj nagy értékes főleg, hogy két utolsó fennmaradt példányáról van szó, így adott, hogy mindenáron meg kell őket szerezni. A madárcsempészek nem is haboznak, hamarosan megkaparintják Azúrt és nősténytársát, Csilit. A fogságban élő madaraknak egyetlen céljuk maradt, mielőbb megszökni és visszakerülni gazdájukhoz, valamint természetes élőhelyükhöz. Ez azonban nem olyan egyszerű, pláne akkor, ha a bamba csempészeket egy jól képzett vészmadár segíti, Nigel a fehér kakadu. Elkezdődik a végeláthatatlan menekülés cseberből-vederbe. A mese alatt a 6-10 éves lurkók remekül fognak szórakozni, mert rengetek szín és zene fogja tarkítani az amúgy is látványos mozit. A teljes siker azonban akkor lesz érezhető, ha jobb kézben kóla, bal kézben kukorica fogja lekötni az animáció üresjáratait. Mert bizony vannak, sajnos. Azonban a jóféle poénok és pergőcsőrű társak hamar feledtetik velünk a megfáradt perceket.
Összességében azt kapjuk, amit várunk. A gyermekek széles mosollyal és olykor wc-re kijárkálással fogják élvezni a Riói kalandot. Kellemesen hosszú a mese, szóval nem kell aggódni, hogy soha nem lesz vége. A felnőttek közben a filmfüzetből kileshetik, mire szeretnének jönni legközelebb, ha éppen nem a gyerekek által kilötyögtetett kólát törölgetik a ruhájukról.



Ajánljuk-e a mesét? – Igen (Gyermekeknek mindenképpen)
(színes, magyarul beszélő, brazil-kanadai-amerikai animációs vígjáték, 96 perc, 2011 (KN) )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése