2011. május 7., szombat

Nézői szemmel - Gagyi Mami - Mint két tojás (Big Mommas: Like Father, Like Son)

Gagyi a köbön. Nem csak a cím, az egész sztori, a megvalósítás is lagymatag és öreges. Mami elfáradt, ahogy az egész FBI körítés. Nevetséges maga a nyomozás és az, hogy a film egészében csak egy ügynök látható. Persze a végkifejletnél már beöltöztettek 30 kommandóst és FBI munkatársat, amikor semmi értelme a dolognak, mert Turner (Martin Lawrence) nevelt fiával Trent-el, (Brandon T. Jackson) már réges-rég megoldotta a problémát. De nézzük a másik oldalt, mert ugye vannak rosszfiúk is a filmben. Méghozzá három, mindenre elszánt orosz akcentussal kommunikáló, galád, gyilkos. Na persze, ezt is csak azért hisszük el, mert a film elején lelőnek egy béna informátort (hátulról).
Az első Gagyi Mami effektus még elfogadható volt. Mamis poénok és persze a kéjenc öreg feketék, akik állandóan be akartak nyúlni a kitömött otthonka alá. Ez most is megmaradt, vagy inkább lemásolták ugyanazt, mert semmi ötlet nem volt kéznél, amivel esetleg innovatív megoldást tudtak volna teremteni. Lehet nem is akartak, csak biztonsági másolatként tolni még egy részt. Abszolút felesleges, semmitmondó és nem csak szerintem, hanem azok szerint is, akikkel együtt néztem a filmet. Több volt a szöveg a nézőtéren, mint a vásznon. Mert ugye, ha a mozi nem köti le az érdeklődésünket, önmagunknak kell. Még azt is meg merem reckíroztatni, hogy a nézők ütősebb poénokat és vicceket mondtak, mint Malcolm Turner szuperügynökék. Az meg végképp kivágja a biztosítékot, hogy egész végig egy Pen drive-ot kergetünk, amelynek tartalmát senki sem látta – csak szó volt róla -. Annyi azonban elhangzik, hogy bizonyítékok vannak rajta (hú, de izgi). Ez annyira borzolja az idegeket, mint amikor Steven Seagal egy floppy lemezzel kergetőzik száguldó vonatokon, mert azon a világot megmentő adatok vannak. Régen lemez, manapság Pen drive. Ha viszont gagyi a film, tegyünk bele egy lányiskolát, mert a fiatal szexis csirkék, majd emelnek a nézettségen. Csak nem ebben a filmben! Az anorexiás balettos, a folyton sírós, összetört szívű ázsiai, de még az afro zeneszerző sem a jól megszokott bombázó, aki legalább a férfi tekinteteket vonzaná. A kéjenc biztonsági őr sem hoz semmi újat, vagy legalább olyasmit, amit nem láthattunk az első két részben. Ezáltal ott van, de csak a műsoridőt tölti ki, igazából jelentéktelen akármicsoda. Itt a drive, hol a drive? Összevissza szaladgál mindenki, aztán a végén kiderül, hogy kinél is van. Ezután elkezdődik a cicázás, mert megérkeznek a rosszfiúk. „Figyeljék a kezemet, mert csalok!” Gondolom, mindenki tudja, kitől van ez a híres idézet? Egy Rodolfói fordulattal minden megoldódik és sikerként könyvelhetjük el: Végre, túl vagyunk a filmen!
Nem szabad csapdába esni és végleg hagyni kellene ezt a szériát pihenni. Mondjuk úgy örökre. Martin sem fog soha kiszabadulni a zsarus szerepkörből és ha éppen nem gagyi lovagot, akkor gagyi mamit, vagy valami más gagyiságot sóznak rá. Szeretjük mi, de valahogy mindig csak egy újabb és nem folytatásos filmben. Jó nézni, jókat lehet kacagni rajta, ha mindig más szerepkörben tud érvényesülni. Nekem 8, végül is az okosok döntik el, csak végre csinálnának valamit, hogy ez a Bad Boy, Újra a pályán legyen.



Ajánljuk-e a filmet?Nem
(színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 107 perc, 2011 (12) )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése